Tehnici de gatit?
Modele unicat, gratare de curte realizate si personalizate dupa preferintele clientilor.
A. Temperatura maxima 360-400 C.
La aceasta temperatura *Forte Calore se poate gati pizza si unele tipuri de panificatie:cornuri,covrigi etc. La o astfel de temperatura pizza poate fi gata in mai putin de 2 minute. In contact cu vatra incinsa umiditatea din aluatul de pizza va fi eliminat treptat,prin aceasta metoda pizza se va coace si de sus in jos oferind un blat autentic.
* Verificati cu atentie si intoarceti.
* La 20-25 de minute adaugati lemn pentru a mentine temperatura dorita.
B. Prajire.
Identic cu un cuptor normal dar mult,mult mai bun si sanatos al tehnicii de gatire/prajire. Odata ce cuptorul este incins la 280-320 C si ati obtinut temperatura optima puteti introduce in cuptor friptura,ciolan,pui...intr-un vas din ceramica sau tava cu putina apa acoperite cu capac sau folie. Mentineti temperatura la 250-300 C adaugand busteni 20-25 de minute(cu flacara mica).Prajirea se face pe baza radiatiilor calde din jar,nu la flacara. Nu uitati sa intoarceti tava si sa verificati. Cand considerati ca este aproape gata (patrunsa) luati capacul/folia pentru a lasa la rumenit sub supraveghere.
C. Gratar/BBQ in cuptor.
Aceasta tehnica veche este ideala prin arderea de grasimi care nu intra in contact direct cu jarul.Odata incins cuptorul introduceti gratarul/grilajul cu picioare din fonta sau inox pe care asezam carnea,pestele...Urmariti procesul de ardere asigurand temperatura de 300 C care scade pana la 200 C optim.
D. Tehnici de coacere.
Pentru a realiza diferite produse de panificatie,paste,deserturi urmariti etapele.Asigurati temperatura in cuptor 180-230 C, puneti pe vatra cuptorului pe lemne tava (din ceramica ofera o caldura treptat usoara).Se pune capacul la cuptor intredeschis si se coace pe masura ce temperatura scade in cuptor.
* Majoritatea felurilor de macare se gatesc fara usa,mai putin painea,placinta si alte produse ce au nevoie de coaceri lente pentru care se scoate jarul.
Painea de casa 230-260 C.
Asa cum stim de la bunici cuptorul cu lemne este mediul perfect pentru copt painea.Temperatura ideala este de aproximativ 230-260 C.
* Piroliza/incalzirea cuptorului pana ce cupola devine alba.
Introduceti painea pe vatra cuptorului si puneti capacul la cuptor.In primele 2-3 minute nu deschideti usa cuptorului pentru a asigura crusta exterioara.In cazul in care temperatura este ridicata si doriti sa o reduceti,scoateti capacul cuptorului.
Va uram pofta mare.